Відбулися чергові збори духовенства Вінницько-Барської єпархії

10 квітня 2024 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці під головуванням митрополита Вінницького і Барського Симеона відбулися чергові збори духовенства Вінницько-Барської єпархії. Зборам передувало соборне служіння Божественної Літургії Ранішосвячених Дарів, під час якого підносилася молитва за Україну, перемогу українського війська та справедливий мир.

На зборах було розглянуто низку питань, які стосувалися, насамперед звершення богослужінь у період, що залишився до Пасхи, а також на саме свято Пасхи Христової. Митрополит Симеон наголосив на необхідності звершення на парафіях не лише недільних літургій, а й літургій Ранішосвячених Дарів. Архіпастир також звернув увагу на важливість надання пастирської опіки парафіянам похилого віку, які через хвороби не можуть відвідувати богослужіння у храмі. Владика закликав священників потурбуватися про те, щоби такі люди під час Великого посту отримали можливість посповідатися і причаститися Святих Христових Таїн вдома.

Наступним пунктом порядку денного були адміністративні питання. Зокрема, митрополит Симеон представив духовенству нового благочинного Жмеринського району – протоієрея Ярослава Дячину, який змінив на цій посаді протоієрея Дмитра Пасічника, що перевівся до Білоцерківської єпархії. Архіпастир також познайомив духовенство з новими священниками, які поповнили клір Вінницько-Барської єпархії.

Наступним важливим питанням, яке обговорили учасники зборів, було питання участі парафій у наданні підтримки Збройним Силам України, а також волонтерська діяльність окремих священників і релігійних громад. Як було відзначено, кожна парафія або самостійно, або у співпраці із волонтерськими та громадськими організаціями, органами влади та місцевого самоврядування, регулярно надає допомогу Захисникам Батьківщини. Крім цього, у найближчу неділю, одразу після закінчення Літургії, священник-волонтер Анатолій Кузнєцов відправиться у свою чергову поїздку на схід, куди повезе багато необхідних для військовослужбовців речей, що були придбані на кошти світських благодійників та вірян і духовенства єпархії. Заслухавши інформацію щодо волонтерського напрямку діяльності, митрополит Симеон благословив настоятелів та церковні громади приділити ще більше уваги збору коштів на потреби ЗСУ у пасхальний період, коли до храмів приходить багато людей і є можливість об’єднати зусилля багатьох людей.

Повертаючись до питань парафіяльного життя, митрополит Симеон звернув увагу духовенства на необхідність організації прибирання кладовищ та територій храму до святкового періоду Пасхи. Також було порушено питання звершення пасхальних богослужінь в умовах воєнного стану з дотриманням комендантської години і необхідних заходів безпеки.

Крім згаданих вище, були розглянуті питання звершення богослужінь на кладовищах у поминальні дні, поминання спочилих пастирів та парафіян на кожній парафії на Радоницю (у вівторок другого тижня після Пасхи Христової), затверджено графік архієрейських богослужінь у Пасхальну седмицю та визначено дату святкового соборного богослужіння.

Митрополит Симеон вкотре звернув увагу на необхідність узгодження практики звершення церковних служб з новою редакцією Служебника та роз’яснив окремі питання, що виникають при соборному служінні Літургії.

Архіпастир також розповів про Свято-Вознесенський чоловічий монастир, який було засновано рішенням Священного Синоду ПЦУ, що відбувся нещодавно, і побажав Божої допомоги настоятелю обителі архімандриту Софронію (Чуприні).

На завершення для духовенства була проведена авторська презентація книги історика Віталія Перкуна «Культурно-історичний вимір сфагістики», в якій досліджуються печатки, які були у вжитку у Православній Церкві на Правобережній Україні у XVII-XX століттях, як історичне джерело і культурний феномен.

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал