Разом із дипломатами, які прибули до Вінниці, митрополит Симеон вшанував пам’ять полеглих Захисників України

15 квітня 2024 року до Вінниці прибули посли та дипломати з восьми країн: Азербайджану, Болгарії, Естонії, Канади, Пакистану, Польщі, Угорщини та Чехії. Свій візит високі гості розпочали із вшанування пам’яті загиблих воїнів, що віддали життя, захищаючи Україну від російських загарбників. Після хвилини мовчання були покладені квіти до пам’ятника новітнім Українським Героям на площі Шевченка. У покладанні квітів взяв участь митрополит Вінницькій і Барський Симеон.

Церемонія продовжилася покладанням запалених лампад до Стіни пам’яті біля Спасо-Преображенського кафедрального собору, де на гранітних дошках написані імена жителів Вінниччини, які загинули, починаючи із 2014 року і до повномасштабного вторгнення в Україну російської федерації. Перед покладанням лампад відбулася коротка молитва за упокій захисників України і мирних жителів, які загинули під час війни.

Потім митрополит Симеон запросив гостей до собору, де розповів їм про історію храму, про важкі часи, які храм переживав у радянський період, коли він неодноразово закривався, був перетворений на комору, спортзал, музичний зал, але зрештою був відновлений і тепер став справжнім «духовним серцем» Вінниці і Вінниччини. Митрополит Симеон наголосив на тому, що Преображенський собор – це перший в Україні храм, який вийшов з полону московського патріархату і приєднався до автокефальної Православної Церкви України.

Митрополит Симеон розповів також про те, як Україна в цей час виборює свою духовну незалежність від москви, в той час, коли мужні воїни боронять Батьківщину на полях битв. Архієрей подякував послам та дипломатам дружніх країн і через них передав вітання урядам і народам, які сьогодні допомагають українцям стримувати московську орду і захищати від неї не лише Україну, а й увесь цивілізований світ. Насамкінець Архієрей висловив віру і впевненість у перемозі України, яку вона неодмінно здобуде з Божою допомогою та за підтримки дружніх країн.

Після відвідання меморіального та сакрального центру Вінниці поважні гості побували у музеї Миколи Пирогова, а також відвідали концерт з нагоди 40-річчя знаного в багатьох країнах світу дитячого танцювального ансамблю «Барвінок».

Пресслужба Вінницько-Барської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал