Митрополит Симеон привітав Предстоятеля від повноти Православної Церкви України

Ваше Блаженство, наш дорогий Першосвятителю!

Сьогодні великий сонм архієреїв, духовенства та вірян зібрався у стінах Святої Софії Київської – величного кафедрального собору Ваших попередників, який називають духовним серцем України, щоби молитовно відзначити п’яту річницю Інтронізації Вашого Блаженства на древній Престол Київських Митрополитів. Ваша Інтронізація відбулася невдовзі після отримання Православною Церквою України Патріаршого і Синодального Томосу про її автокефалію. Бог, який «дивиться на серце людини» (1 Цар. 16,7) благозволив, щоби Ви стали першим Предстоятелем Церкви, яка має понад тисячолітню історію на теренах нашої країни, на початку її нового автокефального етапу життя.

Озираючись на шлях, який Православна Церква України пройшла за п’ять років під Вашим першосвятительським омофором, варто відзначити чимало важливих і значущих подій. Серед них – візит в Україну Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія і ваше спільне служіння, налагодження зв’язків з іншими помісними Церквами та молитовне і євхаристійне спілкування з їх Предстоятелями, звільнення Києво-Печерської Лаври від московського панування та Ваше служіння у цій святині українського народу, як її Священноархімандрита. Слід пригадати й канонізації українських святих, які відбувалися з Вашого благословення, і календарну реформу, яка завдяки Вашій мудрості і тактовності була втілена мирно й спокійно. Також нещодавно під Вашим головуванням проходив Помісний Собор, на якому був ухвалений такий важливий для життя Церкви документ, як Статут про її управління.

Завдяки проголошеному Вашим Блаженством принципу відкритості Церкви, вона постійно поповнюється новими членами і сама через своїх служителів і вірян входить у різні сфери суспільного життя, надаючи духовну і моральну підтримку там, де це необхідно, насамперед, у медичних, соціальних та навчальних закладах. Особливо помітною стала роль Церкви у суспільстві у зв’язку із повномасштабним вторгненням російських загарбників в нашу країну. Православна Церква України організовує волонтерські центри, допомагає вимушеним переселенцям та підтримує військових на фронті. Важливим є те, що Ви, як Предстоятель, подаєте особистий приклад у цьому служінні архіпастирям, духовенству та вірянам. З Вашого благословення і сприяння триває і зміцнюється співпраця нашої Церкви з військовими. Капелани ПЦУ сьогодні служать Богу і українському народу, боронячи духовну та державну незалежність нашої країни у Збройних Силах, у підрозділах Територіальної Оборони та Національної Гвардії України.

Господь Ісус Христос сказав: «Хто перебуває в Мені, і Я в ньому, той приносить багато плоду» (Ін. 15,5). Тому можна ще і ще перераховувати добрі плоди Вашої праці на духовній ниві, адже сам Господь, до якого Ви повсякчас звертаєтесь, надає Вам Свою всесильну допомогу.

Джерелом натхнення для Вас є також приклад і молитви Ваших святих попередників на Київській кафедрі, починаючи зі Святителя Михаїла, першого Митрополита Київського, Святителя Іларіона, автора «Слова про закон і благодать», видатного діяча Церкви Святителя Петра Могили і канонізованих вже Православною Церквою України святителя Іосифа (Нелюбовича-Тукальського) та святителя Рафаїла (Заборовського), мощі якого перебувають у цьому святому храмі.

Запорукою Ваших успіхів як Предстоятеля і подальшого розвитку Православної Церкви України є те, що за Вас моляться святі засновники нашої Церкви – рівноапостольні князь Володимир та княгиня Ольга, преподобні і богоносні отці Антоній і Феодосій і всі преподобні Києво-Печерські, Іов Почаївській і ще великий сонм святих мучеників, страстотерпців, преподобних і святителів землі Української, які підносять до Бога молитви за Ваше Блаженство, за помісну Православну Церкву України та за всю нашу Україну, щоби ми вистояли у боротьбі, яку ведемо сьогодні з безплотними силами зла та слугами диявола у плоті, які прийшли на нашу землю, щоби вбити і погубити український народ.

Віримо, що з Божою допомогою і молитвами святих покровителів нашої землі, Україна здобуде перемогу, а Українська Церква під Вашим омофором і надалі буде розвиватися, примножуватися, єднати українців у вірі, благочесті та добрі.

Бажаємо Вам, Ваше Блаженство, Божої допомоги, мудрості і сил для звершення Вашого Першосвятительського служіння. «Бог же, – як писав апостол Павло, – має силу збагатити вас усякою благодаттю, щоб Ви, завжди i в усьому маючи всякий достаток, були багаті на всяке добре діло» (2 Кор. 9,8).

Сьогодні Ви, Ваше Блаженство, також відзначаєте 45-й день народження. Свято Предстоятеля – це свято всієї Церкви. Тому дозвольте мені від імені повноти Православної Церкви України, від Священного Синоду, єпископату, духовенства, чернецтва та вірян привітати Вас, нашого духовного Батька, з Днем народження! Святе Письмо каже, що «немає багатства кращого за тілесне здоров’я, і немає радости вищої за радість сердечну» (Сир. 30,16). Тому бажаємо Вашому Блаженству міцного здоров’я, сердечної радості миру й добра на многі і благі літа!


Είς πολλά έτη, δέσποτα!

Симеон

Митрополит Вінницький і Барський,
Головний секретар Священного Синоду
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)

За матеріалами пресслужби Київської єпархії УПЦ (ПЦУ)

Pоздрукувати матеріал